Kissan leikkauttamisesta

Allaoleva on tekstin kannustuksen mukaisesti otettu eteenpäin kerrottavaksi, olen kopsannut tämän Pissasirkuksen blogista. Asia on tärkeä.

*****************************************************

Ai et halua leikkuuttaa kissaasi? Eikö se kuitenkin kannattaisi, koska…

 • Suomessa jää vuosittain kodittomaksi tai hylätyksi SEY:n varovaisen arvion mukaan noin 20 000 kissaa. Tästä luvusta jää kuitenkin pois kaikki ne tapaukset, joista ei tiedetä: esimerkiksi maalaiskissalaumat eli kissapopulaatiot ovat Suomen arkipäivää eläinsuojelussa, ja ne ovat lähtöisin niistä leikkaamattomista kesykissoista, jotka ulkoilevat vapaasti. Mistä tiedät, ettei kissasi pentu ole ensi vuonna yksi näistä kahdestakymmenestä tuhannesta hylätystä? Useinmiten kissa, josta luovutaan, on noin vuotias, leikkaamaton ja rokottamaton kissa, jonka hankintaa ei ole harkittu tarpeeksi etukäteen.
 • Jokainen kiima, ja mahdollinen synnytys, kuluttaa naarasta. Kissan fysiologia mahdollistaa kiimaan tulemisen heti, kun olosuhteet ovat otolliset: ihmisen pistäessä sormensa peliin ne ovat sitä jatkuvasti. Naaras voi pistää pystyyn siis melkoisen pentutehtaan, kun se voi tulla kiimaan jo aikaisintaan noin kolmen viikon kuluttua synnytyksestä. Lisäys: maatiaiskissalla kiimailu voi alkaa jo 4-5 kuukauden iässä. Kissan voi varhaissteriloida osaavalla lääkärillä jo 4 kuukauden iässä ilman, että yhtäkään kiimaa on tullut.
 • Synnytys ja pentujen hoito on iso stressi niin naaraalle kuin myös omistajalle. Vaikka kissanpennut ovat ihania, älä teetä niitä lisää tähän maailmaan, jossa kissoja menee turhaan piikille jo muutenkin. Pennut vaativat alkumetreiltä jo laadukasta ruokaa saadakseen mahdollisimman hyvän elämän alun; myös rokotukset ja madotukset niin emolle kuin pennuille ovat tarpeen.
 • Leikkaamattoman naaraskissan kohtutulehdusriski kasvaa jokaisen kiiman myötä. Mitä kauemmin kissa kiimailee, sitä todennäköisemmin se saa kohtutulehduksen. Synnytys korottaa tätä riskiä: kissa saa huomattavasti helpommin kohtutulehduksen heti synnytyksen jälkeen kuin muulloin.
 • Leikkaamattoman naaraskissan nisäkasvainriski kasvaa jokaisen kiiman myötä. Nisäkasvaimet ovat kissalle mahdollisesti erittäin ikäviä, ja niitä on hankala saada pois enää kokonaan: ne hyvin usein uusiutuvat leikkauksen jälkeen.
 • Leikattu naaras tai uros harvemmin merkkaa, koska hormonaalista syytä ei enää ole.
 • Jos kissa on hiirikissa: steriloitu tai kastroitu kissa usein on parempi saalistaja, koska niiltä jää sukupuolikäytös minimiin ja ne keskittyvät paremmin siis myös ruoan hankkimiseen.
 • Leikattu kissa pysyy pihapiirissä paremmin, koska ei tunne tarvetta lähteä etsimään mahdollista sukupuolikumppania lisääntymismielessä.
 • Kastroitu, ulkoileva kolli tulee paremmin toimeen naapuruston muiden vapaasti ulkoilevien kissojen kanssa kuin leikkaamaton. Tämä ehkäisee niin tappeluita kuin muitakin reviiririitoja; sekä tietenkin omistajan eläinlääkärikustannuksia.
 • Kissa voi myös kiimailla hiljaisesti niin, ettei omistaja huomaa. Jokainen kiima rasittaa kuitenkin kissan elimistöä, aiheuttaa stressiä ja myös väsyttää kissaa. Nk. täyttymätön kiima voi myös jäädä kissalle päälle, eli kestää pidempään, jolloin rasite elimistölle on isompi.
 • Myös vanhemman kissan voi steriloida tai kastroida turvallisesti: jokainen synnytys vanhemmalla kissalla on riski ja vie useita päiviä onnellista elinaikaa kissalta.
Muistathan, että kissanpennun luovutusikä on 12 viikkoa. Tiedota kissan omistajaa leikkauksen hyödyistä. Eläinsuojeluyhdistykset järjestävät leikkautuskampanjoita ehkäistäkseen eläinsuojelullisia ongelmia.
Auta ja levitä tietoutta.
 *********************************
Luovutusikä
Mainokset

15 kommenttia artikkeliin ”Kissan leikkauttamisesta

  • Niin, voi huokaus ja nyyh. Eihän siinä mitä, jos olisi hyvä hoito ja kodit tiedossa, mutta surkeaa, jos syntyvät suoraan tapettaviksi tai kesäleluiksi ja jos emot joutuvat jatkamaan samaa rallia pentueesta toiseen.

 1. Täyttä asiaa! Omakohtasta kokemusta Myrskyn osalta. Aivan liian pienenä joutui olemaan ilman emoa (löytyi vain kaksi pentua eikä heidän emoaan lainkaan) ja sen kyllä näkee. Ne ensimmäiset kuukaudet oli vaikeita. Sen takia olikin hyvä että oli Hannibal opettamassa kissoiksi.
  Vaikka meilläkin ollaan sisäkissoja, niin kastrointi oli ehdoton!
  Lisäksi olen menettänyt aiemman lemmikin, sekarotuisen naaraskoiran, kohtutulehduksen takia. Olin itse niin nuori että en voinut enkä tajunnut asioista, mutta silloin tein päätöksen että tollasen syyn takia en enää yhtään lemmikkiä menetä.
  Äärimmäisen tärkeitä asioita.

  • Harmi nuo murheelliset kokemukset. Mutta ihanaa, että olet Myrskylle saanut korvaavia ja korjaavia kokemuksia ja jaksanut kärsivällisesti hoitaa kissaa (Hannibalille tietysti myös suuri kiitos!).

   Minustakin kirjoitus oli vaikuttava, kovasti arvostan tuota tietopakettia.

 2. Ehdotonta asiaa! Minäkin olen saanut nuoruudessani seurata tätä jatkuvaa pentujentekoa, ja kyllä ne emokissat näyttivät kurjilta kesän jälkeen. Ei ikinä enää!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s